Turşu kardeşim

“Sen daha turşu suyunun içi nasıl olur onu bilmiyorsun!” Kazım (Münir Özkul)

“Sirkeyle olur” Saadet (Adile Naşit) 

“Limonla olur” Kazım (Münir Özkul) 

Kavga büyür turşucu geçimsiz çift çocukları paylaşıp ayrılırlar.

Neşeli Günler, yönetmenliğini Orhan Aksoy’un yaptığı 1978 yapımı bir Türk filmi. Aşağıdaki dükkanın vitrininden belli belirsiz görünen sevimli kadın ise Adile Naşit.

Filmdeki Asri Turşucu Cihangir’de hala eski yerinde. Kuruluş yılı 1938.

Screen Shot 2015-01-25 at 5.47.32 PM

Tercihimiz Gaziantep’te Gelincik lokantası kadınlarının şalgam / mor havuç katarak kurduğu turşulardan yana. Ordu’ya yolunuz düşerse ve şanslıysanız Vonalı Celal’in çakal armut turşusunu da yersiniz. İstanbul Balık Pazarı içindeki Petek de güzeldir; hiç hayal kırıklığı yaratmaz. Asri de madem günümüze kadar gelmiş ondan da turşu yeriz, suyunu içeriz.

Turşunun vazgeçilmezi iyi su, limon ve kaya tuzundan ibaret. Kimisi sirke, sarımsak veya nohut da kullanır. Kurulan turşunun arasına kiraz yaprağı yerleştirebilirsiniz. Bozulmaya yüz tutan turşu suyuna da defne yaprakları serpiştirebilirsiniz.

Bazıları turşuyu iki saplı yuvarlak plastik bidonlara, bazıları cam kavanozlara, bazıları ise teneke kutulara kurarlar. Üzerine koku veren otlar konup taş basılıp ağzı kapatılır. Güneşin herşeye hayat vermesi gibi Ege’de turşuyu tenekeleyip güneşe bırakıyorlar. Kimisi de soğukta bırakır.

Turşu her zaman yenebilir. Çok mu tatlı yediniz, içiniz bayıldı, atın ağzınıza bir parça turşu, baygınlığı alacaktır. Evde yemek mi yok, fasulye turşusunu kavurun; alın size yemek.

WP_20150125_16_08_46_Pro

Ordu veya Giresun’a giderseniz beyaz kiraz turşusunu soğanla kavurmalarını isteyin. Kiraz yoksa fasulye turşusundan kavurmayı deneyin.

tursukiraz

Fotoğraf 2000 yılında Ordu’da Celal Bey ile yaptığımız sohbetten

tursu

Fotoğraf 2000 yılında Ordu’da Celal Bey ile yaptığımız sohbetten

Bamyanın sümüklü halini sevmeyenler turşu halini sevecektir. Bamya ve erik turşusu içki yanında hem tadı hem tipi güzel olan mezeler. Acura gelince; küçüğü iyi zannedilse de büyük olanları turşu için daha tok ve kütür kütür. Küçükleri ise kendilerini daha çabuk salabiliyorlar.

New York’un barları turşu suyuyla yapılan kokteylleri çoktan keşfetti. Tekila içmemeye yeminliler bile turşu suyu olunca yeniden tekila ile barışabiliyor.

WP_20150125_16_03_14_Pro

Turşu müthiş bir altın miras. Bazen yemeği taçlandıran bazen yemeğin kendisi olan turşular bağırsak florasında bulunan probiyotikleri de arttırıyorlar.

Turşusuz bir hayat tuzsuz ve fakir bir hayat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s