Beşinci element; tarhana

MANGAL TARHANASI: Bu tarhana kavruk teni, güneşi iliklerinde hissetmeyi, kavruk karpuz çekirdeğini, eski dönemleri ve hayatta kalmayı hatırlattığı için böyle bir kolaj çıktı ortaya.

Fifth element

Fifth element

Mangal tarhanası alayım derseniz çok kolay bulamazsınız. Maraş’ta ve Elbistan’da satılıyor. Bir de Antep’te Cumba’da bulabilirsiniz. Kahramanmaraş’ta Nuri Bey’i arayın. Zarif bir insan; sizi geri çevirmeyecektir ama sipariş verirseniz yetiştirebilirler mi bilmem. Bazı şeylerin az üretilmesi ve “kalmadı” denmesi de çok takdire şayan. Üstelik az üretilen şeylerin, üreticisi ve satıcısına ulaşıp sıcak sohbeti de yakalayabiliyorsunuz. Çok üretilince malzeme de, tat da, üreticiyle kurduğunuz ilişki de bozuluyor. WP_20150201_16_11_14_Pro Yapımına Mayıs Haziran ayında başlanıyor. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yüklü üretim yapılıyor. Malzemesi, döğme (yarma), yoğurt, kekik, tuz, ateş, güneş ve hava. İçinde toprak, hava, su, ateş ve sevgi elementlerinin hepsi var. Döğmeyi (yarmayı) ağzı kapalı kocaman kazanlarda kaynatıyorlar. Sonra dinlenme tanklarına alıyorlar. İçine bir kilo döğmeye iki kilo kadar yoğurt (katık) katılıyor. Tuz ve kekik de konuyor. Sonra hasırların (çiğ) üstüne serilip kurutuluyor. Hava güzelse bir, değilse iki günde kuruyor. Nuri Bey “tarhana içeri hapsedilmez, güneşte kurutulur, havayla temas eder” dedi. Tarhana siparişleri yola çıkmadan bir hafta öncesinde mangalda kızartılıyor. Bir sene hatta daha fazla dayanıyorlar. Anlatıldığı ve göründüğü kadar kolay bir iş değil. O yüzden bir ısırık alıp “iyi” “kötü” demeden bir daha düşünün. Mangal tarhanasının hazırını bulamazsanız normal Maraş tarhanası alıp evde kızartabilirsiniz. Et sevenler mangal ateşi boşa gitmesin diye mangal yaptıktan sonra tarhanaları bu ateşte kızartabilirler. Ya da yağda da kızartılabilirmiş. Çorbasını yapabilirsiniz. Cips gibi yiyebilirsiniz. Ceviz, badem, fındık ve fıstıkla yerseniz lezzeti kat kat artıyor. Mangal gibi bir yüreği var bu tarhananın…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s