Fıstığın yaban hali çitlenbik. Belki bilirsiniz diğer adı menengiç veya meneviş. Bazı yerlerde çedene de denir ona. Menengiçler aşılanınca fıstık gibi ağaçlar oluveriyorlar.
İçlerinde renk bol; mor, kızıl, yeşil, boz, sarı…
Doğada eriyik gibi sessiz sakin duran kahverengi fıstık ve çitlenbik ağaçları, yazın sonunda kıpkırmızı kesilip şölene başlıyorlar. Alı al, moru mor…Sonbaharda ise zümrüt yeşiline dönüşüyorlar.
Kahverengi eski Türkçede rengarenk, ala / ela anlamında kullanılırdı. İçinde çok renk vardır aslında. Fıstık da ala mı ala.
Fıstığın da çitlenbiğin de kullanım alanları geniş: Kebaptan, salataya, baklavaya, katmere, ayrana, süte, omlete kadar giriyorlar, girdikleri yeri de taçlandırıyorlar. İranlıların Kuku-ye Pesteh diye omlet görünümlü bir yemek / tatlıları var. İşte tarifi:
Fıstığın da çitlenbiğin de unutulmayacak reçine kokuları var. Kabuklarını reçele, pilava, salataya…koyabilirsiniz. Çitlenbiğin kahvesini de içmeyi unutmayın. Türk kahvesi veya sütlü kahve gibi yapabilirsiniz. Menengiç kahvesini Antep’te Tahmis’te, İstanbul’da Aşşk Cafe’de deneyebilirsiniz. Kavanoz kavanoz da her yerde bulmak kolay artık.
İkisinin de kalorisi meşhur ama fıstığın 100 gramında 20 gr protein var. Et yemeyenlere duyurulur. Bir avuç fıstıkla da bu protein işi hallolur.