Gönülçelen fıstık ile çitlenbik

Fıstık, Antep Fıstığı, Pistachio

Gönül çelen fıstık

WP_20150201_09_35_44_Pro

Fıstık ile Çitlenbik

Fıstığın yaban hali çitlenbik. Belki bilirsiniz diğer adı menengiç veya meneviş. Bazı yerlerde  çedene de denir ona. Menengiçler aşılanınca fıstık gibi ağaçlar oluveriyorlar.

İçlerinde renk bol; mor, kızıl, yeşil, boz, sarı…

WP_20150128_15_12_14_Pro

Doğada eriyik gibi sessiz sakin duran kahverengi fıstık ve çitlenbik ağaçları, yazın sonunda kıpkırmızı kesilip şölene başlıyorlar. Alı al, moru mor…Sonbaharda ise zümrüt yeşiline dönüşüyorlar.

WP_20150128_16_19_36_Pro

Kahverengi eski Türkçede rengarenk, ala / ela anlamında kullanılırdı. İçinde çok renk vardır aslında. Fıstık da ala mı ala.

WP_20150128_15_12_25_Pro

Fıstığın da çitlenbiğin de kullanım alanları geniş: Kebaptan, salataya, baklavaya, katmere, ayrana, süte, omlete kadar giriyorlar, girdikleri yeri de taçlandırıyorlar. İranlıların Kuku-ye Pesteh diye omlet görünümlü bir yemek / tatlıları var. İşte tarifi:

Screen Shot 2015-02-08 at 7.27.49 PM

Fıstığın da çitlenbiğin de unutulmayacak reçine kokuları var. Kabuklarını reçele, pilava, salataya…koyabilirsiniz. Çitlenbiğin kahvesini de içmeyi unutmayın. Türk kahvesi veya sütlü kahve gibi yapabilirsiniz. Menengiç kahvesini Antep’te Tahmis’te, İstanbul’da Aşşk Cafe’de deneyebilirsiniz. Kavanoz kavanoz da her yerde bulmak kolay artık.

WP_20150128_16_30_23_Pro

İkisinin de kalorisi meşhur ama fıstığın 100 gramında 20 gr protein var. Et yemeyenlere duyurulur. Bir avuç fıstıkla da bu protein işi hallolur.

Leave a comment