Gönül Paksoy’dan sinestezi

Gönül Paksoy’un yemek şöleninde farklı duyular kaynaşmıştı yine. Mi major ışıltıyla parlayan bir tonalitesi vardı yemeklerin.

2015, 22 Şubat’ta konuklarına verdiği Yemek Şöleni yine çok özeldi. Renkli ama sakin duran yemeklerde tasarım, sanat ve simya vardı. Davetli kalabalığı bir an için unutup kulak kesilirseniz kendine özgü bir müziği de vardı yemeklerin. Doğallık, zarafet ve yaratıcılık bir araya gelmişti.

WP_20150222_13_59_05_Pro WP_20150222_14_10_29_Pro

Yemek daveti Atiye Sokak’taki 4 bölümden oluşan atölyesindeydi. Her bölümde peynir ekmek mutlaka var. Peynirlerin süsü yerinde; peynirlerin aralarında veya üstlerinde hem meyvemsiler hem tohumlar var. Bu sene peynirlere zeytinler de eşlik etmişti. Zeytinleri ısırdığınızda içlerinde pıtırcıklanan başka lezzetler var. Ekmekler tek başına bile yenebilecek kadar lezzetli. Peynir ve ekmeğin yanı başında şarap ve likörler var. Şarabın içine meyan tadı veren buzları atınca, likör, şarap, meyan balı karışımı bir tat çıktı ortaya.

L1160993 L1160990L1170022 L1170038

Balıklar son yolculuklarına uğurlanırcasına hazırlanmışlar. Ya göbeklerinde çiçeklerle uyuyorlar ya da kuyruklarında sebzelerle.

L1160944 L1160961

Meyvelerin pişmiş olduğu canlı parlak renklerinden anlaşılmasa da pişirilmiş olduklarını önceki tecrübelerden biliyoruz. Tazeyken başka lezzetli Gönül Hanım pişirince başka lezzetli.

L1160941 L1160951

Dolmalara çok emek ve zaman harcanır ama her dolma güzel olmaz. Gönül Hanım’ın her dolması güzel ve ağzınızda ana lezzeti bozmayacak kadar az – küçük baharatlar havai fişekler gibi patlıyor.

L1160921

Etler de var şölende. Sebzeler ne kadar göz kamaştırıyorsa içli köfte, av eti ve pilav da o kadar göz dolduruyor. Mantıya bir sene nar eşlik etmişti bu sene ise nohut, üzümcükler ve baharat.

L1170070 L1000321

L1170011 L1160926

Taş kadayıfı bir kez tadınca hafızadan silinmesi çok zor. Beyniniz gözünüz damağınız ve kalbiniz onu unutmuyor. İncirler içine daldıkları sostan mest olmuşlar.

L1170076 L1170080

L1170078 L1170077

 

L1170075

Nar nişastamsı havuzda yan gelip yatmış

WP_20150222_15_51_41_Pro

Rengi güneşle yarışmış.

Bu şöleni Gönül Paksoy yılda bir kez mağazasında-atölyesinde düzenliyor.  Atiye Sokak Teşvikiye’deki mağazası sessiz, zevkli, her parçaya dakikalarca baktığınız bir yer.

L1160979 L1160978  L1160935 L1170065

L1090375

Gönül Paksoy Adana Ceyhan’da doğmuş. Damak tadında Ceyhanlı olmasının etkisi vardır muhakkak. Sinestet olmasında ve simyacıyı çağrıştıran tavrında ise kimya mühendisi olmasının etkisi olsa gerek. Tabi her Ceyhanlı ve kimya mühendisinin de bir Gönül Paksoy olamayacağı kesin. Mizacı, yetenekleri ve yaratıcılığını unutmamak lazım.

GönülPaksoy Cicek Kitap

Yıldız Teknik Üniversitesi’ni kimya mühendisi olarak bitirdi. Ardından Çukurova Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi’nde Katranın Bileşiklerine Ayrılması ve Tanımlanması konusunda yüksek lisan yaptı. Yine Çukurova Üniversitesi’nde Bazı Bitkilerin Doğal Boya Madde Kaynağı Olarak Kullanılması konusunda doktora yaptı.

Halen doğal boyalar konusunda araştırmalarına devam ediyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümünde dersler verdi.

Yemek İçin Tasarımlar

Culinary Designs

Bez Bebek / Rag Dolls

Koleksiyondan Kreasyona Gönül Paksoy

Yenilebilir Boncuklar / Edible Beads

Çiçek Yemek / Flavours and Flowers

kitaplarından bazıları.

 

WP_20150223_14_25_44_Pro

Başka bir tasarım, başka bir güzellik, başka bir tat, başka bir dünya mümkün dedirten insanlardan Gönül Paksoy…

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s