Mpougatsa η μπουγάτσα

Poğaçaya vurgun börek

InstagramCapture_48898e37-71cd-4ebe-9e29-7f7b5b749562_jpg

Adı poğaça olsa da gayet börek formatında.

Evliya Çelebi kıymalısından ve sade olanından bahsetmiş. Göçmen bir yemek veya sınır tanımayan bir börek diyelim. Selanik, Girit, Peloponnisos’da karşınıza çıkar. Gaziantep’in Katmer’iyle benzeşir.

Mpougatsa ve katmerin hamurunda yumurta yok; yumurta kokusu sevmeyen burunlar yaşadı.

Unun yardımıyla değil sıvı yağın yardımıyla açılıyor. Elde evire çevire açılan yufka 4-6 kişilik yuvarlak masa büyüklüğünde. Hamur açılırken gözünüzü alamazsınız. Ustalar çok maharetli. İncecik zar gibi.

Yarım kilo yufka yaptıktan sonra içi için:

200 gr incecik irmik

250 – 300 gr şeker

1 litre günlük süt

300 gr ağır olmayan tazecik tereyağı

Vanilya

Bir iki çimdik mastik (sakız)

Bir çimdik tuz

Üzerine serpmek için tarçın ve pudra şekeri

Şekerli seviyorsanız şekeri 50 gr daha çoğaltabilirsiniz, kremayı da katı seviyorsanız irmiği çoğaltın.

Süt, şeker, tuz, vanilya, sakız karışımı orta ateşe konur, kaynayıncaya kadar, şeker meker eriyinceye kadar karıştırılır. İçine irmik de konur. 10 dakika ateşte kalır. Ateşten alınan karışıma yağ da eklenir. Yağ içinde eritilir ve soğumaya bırakılır. Tepsiden sarkan yufkaların arasına bu krema konur. Yufkaların arasına yağ sürürülür. Sarkan saçaklar kesilir… 180 derce fırında pişirilir. Üstüne tarçın ve pudra şekeri serpilir.

Kremalının yanı sıra kıymalı, peynirli gibi çeşitleri de var.

Kahvaltıların vazgeçilmezi…

Advertisements

One thought on “Mpougatsa η μπουγάτσα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s