Atıksız Mutfak The Zeo-Waste Kitchen

paksoy

Gönül Paksoy’un yemek tasarımları hem lezzetli hem sorumludur. Mutfağı sürdürülebilir mutfak. Sorumlu üretim yapıyor, malzemelerin bildik yerlerini değil bütününü değerlendiriyor; mutfak atıksız hale geliyor.

Ana malzeme bazen bir sap, bir kabuk oluyor ve bunlarla enfes yemekler yapıyor.

Sadece kır ve köyde değil şehirde de atıksız mutfak mümkünmüş dedirtiyor. Köy ve kırlarda atıkları yiyecek dört ve iki ayaklılar hep vardır çünkü:)

Karpuz kabuğundan salata, greyfurt kabuğuna oturtulmuş yumurta, taze yer fıstığı kabuğunda köfte, taze Antep fıstığının kabuğundan pilav enfes yemekler. Atıksız Mutfak kitabını Akkavak Sokak’taki mağazasından edinebilirsiniz.

L1230319

“After eating its required amount of the juniper berries it adores, the thrush is said to germinate juniper seeds in its stomach before placing them in the dirt, even right next to a juniper tree. That is how supposedly, juniper forests are created. 

Each of us, if we wish, can create a large forest just like the thrush that places the fruit seeds in the dirt. 

The root from whence each of us will ultimately be brought together with the earth should be a kernel, a seed. We are strength in the equation” Gönül Paksoy

IMG_0148

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s