Aşure

WP_20141113_17_56_31_ProWP_20141113_17_54_49_Pro

 

İyi aşureyi nasıl yaparlarmış?

İlk Basılı Türkçe Yemek Kitabı Melceü’t-Tabbahin (Aşçıların Sığınağı) Süzme Saray Aşuresi tarifi vermiş. Kitabın yazarı Mehmet Kamil. Kitap 1844 yılında ortaya çıkmış. 44 yıl içinde 9 kez basılmış. 1862’de İngilizce’ye çevrilmiş. Orjinalinde 12 fasıl ve 284 tarif var.

Süzme Saray Aşuresinde baş rol oyuncusu kömür ateşi, bolca buğday, bolca su. Gerisi şeker, kuş üzümü ve süslemelik malzeme. İçinde yok yok aşurelerden değil; gayet sade.

Süzme Saray Aşuresi

Anifen zikr olunduğu üzere buğdayı bolca su ile kaynatıp çatlamaya başladıkta üzerinden kepçe ile helmesini alıp yine su izafe oluna. Bu usule riayet olunarak tamam helmesi tekmil olunca kaynaya. Ba’dehu bakiye buğdayı dahi süzdükten sonra işbu cem olmuş helmeyi tencere ile ateşe koyup içine kuş üzümü ve miktar’ı vafi kesilmiş şeker dahi ilave edip kaynadıkta bir miktar miski güllap ile ezip anı dahi ba’de’l-izafe indirip tabaklara taksim ve üzerine badem ve fındık ve fıstık dizilip tenavül buyrula.

WP_20141113_17_28_26_ProWP_20141113_17_37_55_Pro

Gelelim İngilizcesine:

Seray Ashurassi

Put in a stew pan as much skinned wheat as is required, with plenty of water; set it on the fire, and boil until the grains begin to crack; then take out with a wooden spoon what pulp there is on the top, and put it in a basin, add some more water, and continue so until you have extracted all the goodness from the grains; then strain the remaining grains through a stove and put all the pulp you have collected into a saucepan, add 2-3 ounces of washed currants, and quarter or half a pound of loaf sugar, previously made into syrup as directed in the preceding receipts; put it on a charcoal fire and begin stirring it. When boiling, add a little musk mixed with 2-3 tablespoonfuls of rose-water, and stir it one or two minutes longer; then take it off and pour it into a dish, arrange on the top tastefully some skinned almonds and pistachios and serve when cold.

Fotoğraftaki aşure Kantin’den

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s