Işkın Rhubarb

WP_20150307_14_16_44_Pro

Bahar geldi ışkın da geldi. Işkını bilen bilir. Işkın insanı çocukluğuna ve memleketine götürür. Erik seven hatta eriği tuza banıp yiyen ışkını da sever. Kabukları muz gibi soyulduğu için ‘Doğu’nun muzu’ derler yoksa muza hiç benzemez. Işkın gayet ekşidir. Bazılarının tuza banıp yediği bir meyvedir, bazıları için pişirilecek bir sebzedir. Ekşi yiyemeyenler için omleti, turtası, yemeği yapılan bir sebzedir. Bolca tatlısı, çayı ve reçeli de yapılır. Crumble sevenler için iyi bir malzemedir. Bilmeyenler bir kez denesin ama limon dener gibi dilin ucuyla değil de bir sapın yarısını bitirinceye kadar. O zaman damağınız ve bünyeniz sevecek mi anlarsınız.

Avrupa’da çok sıcak yaz ayları hariç hemen her mevsim pazarlarda, manavlarda karşınıza çıkıp sizi sevindirir.

WP_20140831_13_17_42_Pro

Güney Doğu ve Doğu’da bolca kendiliğinden yetişen veya yetiştirilen ışkınlar toplanmaya başladı. Yakında İstanbul’a da gelir. Eminönü ve Fatih Kadınlar Pazarı’nda satılır.

Rhubarb / ışkın reçeli yapmak isterseniz:

Malzeme:

1 kg ışkın

1 kg yeşil üzüm veya böğürtlen

500 gr şeker ya da şeker yerine yarım kilo rendelenip püre haline getirilmiş elma (sarı golden olabilir) (şeker seviyorsanız iki katı kullanın)

Kıvam arttırıcı yerine üç beş yaprak ıtır (mutlaka bir komşunun saksısında veya bahçesinde vardır)

Yapılışı:

Işkını soyun, birer cm incelikte kesin

Işkını ve ıtır yapraklarını tencereye koyun, üstüne 250 ml kadar su ilave edip 5 dakika haşlayın. Tane tane üzümü ya da böğürtleni de ekleyip 5 dakika daha kaynatın.

Elma püresini de ekleyip (ya da şekeri) karıştırın. Elmalar ya da şeker iyice eriyik hale gelsin. 15 dk sonra reçelle marmelad arası bir kıvama gelmiş olması lazım. Oldu mu olmadı mı kararını vermek için kendi reçel bilgilerinizi, göz kararınızı, el ayarınızı da devereye sokabilirsiniz. Tecrübe başka bir şey… Ateşten alıp biraz karıştırın. Köpüğünü sıyırıp alın. Soğumaya bırakın. Temiz kavanozlara doldurun. 1 sene dayanması lazım.

WP_20141129_09_24_17_ProWP_20141129_09_24_53_Pro

Hangi kitaba baksanız veya Google’a sorsanız ışkının yararlarını bulabilirsiniz. Yararları saymakla bitmez. Ama ilaç gibi yemek yerine keyfini çıkarmak daha güzel…

One thought on “Işkın Rhubarb

  1. Pingback: Işkın Rhubarb | PolkePolke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s