Sahlep

Traditional Turkish Sahlep10665746_735997389788398_2985307305739730685_n

Sahlebin hem nenemsi hem de çocuksu bir havası var. Üç kuşağın da sevebileceği nadir içeceklerden. Kırık beyaz rengi, üzerindeki tarçın ve tüten dumanı kaşmir kazak gibi sarmalıyor insanı. Vapur büfesinde, seyyar satıcılarda, retro bir pastanede olduğu kadar artık benzincide, AVMlerde ve modern pastanelerde de karşımıza çıkıyor.

1 kg inek sütü hatta çiğ süt olursa şahane olur, 3 çay kaşığı çekilmiş hakiki sahlep, 100 gr toz şeker, bir tutam zencefil ve bir tutam toz tarçın iyi bir sahlep için yeterli. Süt tenceremize sütü koyup ateşte kaynamaya bırakalım. Süt ısınırken şeker ve sahlebi karıştıralım. Süt kaynayınca bu harmanı süte azar azar yedirelim. Gerisi 30 dk karıştırmak. Eskiden çocukların işiydi karıştırmak ama şimdi iş başa düştü. Sünmeye başladıysa sahlep olmuş demektir. Kepçeyle fincanlara alıp üzerine toz zencefil ve tarçın serptiniz mi servise hazırdır.

Görünce de içince de insanda sıcak ve nostaljik bir heyecan uyandıracağı kesin.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s