Tapa Tapa

IMG_3690

Tapas İspanya’nın küçük tadımlıkları ve rahat yemek kültürü. Kimilerine göre tapas kültürü epey eskiye dayanıyor. Sineklerin fütursuzca dolaşıp şarabınızı sahiplendikleri zamanlarda, restoran sahipleri müşterilerini “tapa tapa” diye uyarırlarmış. “Kapa kapa sinek konmasın” deyip küçük tabaklarla bardaklarını kapamalarını isterlermiş. Sonraları bu küçük tabaklara tadımlık bir şeyler koymaya başlamışlar. Tapa Tapa markası da İspanya’nın ünlü markaları arasına girivermiş.

La Mancha’lı Don Quixote’un adı da tapasla birlikte anılıyor. Cervantes’in romanda ‘tapas’ ismine rastlamasak da az yiyen, nefsini körelten, yere düşen meyve ve bitkilerle yetinmeyi bilen Don Quixote için küçük küçük yemek hiç de yabancı değil.

Cervantes bu romanında küçük atıştırmalıklardan ve ne kadar iştah açıcı olduklarından bahsediyor.

Güneye indiğinizde ne zaman şarap söyleseniz, o gün şefin yaptığı yemek, şarabın yanına tadımlık olarak geliyor hemen. Küçük tabaklarda gelen kanepelere ise ‘montaditos‘ deniyor. Tapas eve gitmeden önce ayak üstü atıştırılan iştah açıcılar olduğu kadar sosyalleşme ritüeli de aynı zamanda.

Hem İspanyol mutfağı hem de tapas kültürünü tatmak için Barcelona’ya gittik. En çok dikkatimizi çeken yerlerden birisi sahilin hemen arka kısmında yer alan ve genç bir şef tarafından işletilen La Peninsular’ydı.

IMG_3740IMG_3642

Sektörden olduğumuzu ve benim de şef olduğumu söyleyince tadım menüsü hazırladı. Saatler sürecek sohbetimize Sangria ikramı ile başladı.

Tadıma Barcelona’nın ünlü acılı ahtapotu ile başladık. Ahtapotlar mum ateşinde 8 saatte pişmiş. Lokum haline gelen ahtapotları tahta servis üstündeki haşlanmış patateslerin üstüne yerleştirdi, üzerine de acı toz biberi serpti. Yanında da domates suyu ve sarımsak sürülmüş kızarmış ekmek vardı.

IMG_3666

İkinci yemek daha önce duyduğum ve tatmadığım bir lezzetti: Bütün büyük balıkların solungaçları ayıklanıp güzelce pişirilmişti. Zeytinyağlı sıcak tabakta geldi.

IMG_3667

Üçüncü tapasta kalem midyeyi tatma fırsatımız oldu.

IMG_3671

Sonrasında klasik sardalya geldi.

IMG_3674

Minik baby kabuklu karides ise gerçekten çok farklı bir lezzet oldu benim için. Minik karidesler altındaki haşlanmış patates, yumurta ve zeytinyağına yuva yapmıştı sanki.

IMG_3678

İyice doymuştuk ki şef orkinos balığının püf noktalarını anlatıp ikram etti. İnanılmaz lezzetliydi.

IMG_3705Orkinos

Finali ise chefin ikram ettiği İspanyol bir minik tapas tatlısıyla yaptık: Kızarmış ekmek üstüne kendi erittiği çikolata üstüne deniz tuzu serpmişti. Birbirine zıt gibi gözüken tatlı tuzlu tatlar hem birbirlerinin tatlarını öne çıkarmış hem de iyi kaynaşmışlardı.

IMG_3734

Su gibi akıp giden 4 saatte 12 farklı tapas denedik. Şefi İstanbul’a davet ettik. Umarız gelir ve biz de onu ağırlarız.

IMG_3733

Chef Erdal Ataş

Aralık 2014

Polke Polke

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s