Ahtapot carpaccio

Erdal Ataş'tan ahtapot

Ahtapot carpaccio

Şef Erdal Ataş ahtapot carpaccio yaptı:

Malzemeler şöyle:

Karaköy’de veya Balık Pazarında bir orta boy ahtapot arandı tarandı. Aramak ve buldum bulamadım riskine girmek istemezseniz sipariş verin, getirirler.

Bir adet havuç, bir adet kırmızı soğan, bir diş sarımsak, 1 adet kereviz

10 gr taze kekik, 10 gr biberiye, 5 adet defne yaprağı

2 litre üzüm sirkesi ya da kırmızı şarap, 50 gr zeytin yağı

Tabak süsü için: Kişniş, frenk soğanı, filiz, maydanoz, kumkuat, nane, yenilebilir çiçek, dere otu, amarat otu…

Sosu için: Hardal, hardal kapari, zeytin ezmesi, zeytin yağı

Yapılışı

Orta boy bir tencereye önce zeytinyağını koyup orta ateşte kızdırın. Zeytinyağı kızınca sarımsak ve soğanı dörde bölüp kabuklarıyla kavurun. Kabukları hem lezzet hem renk veriyor. Kereviz, havuç, kekik, biberiye ve defne yaprağını soğanla beraber çevirin. Hepsinin iyice sotelenmesi ve kömüre yakın bir renk alması lazım. Beyaz şarabı da aroma katsın diye bu sotelenmiş karışıma katın. 2 litre üzüm sirkesi ya da kırmızı şarap bir de o kadar su ekleyip tencere kapağını kapatıp mum ateşinde yaklaşık 4 saat pişirin. Evet 4 lt sıvı ile pişiyor. Ama bu pişeni 8 kişilik düşünebilirsiniz.

Ahtapotlar piştikten sonra soğumasını beklemeden hemen etrafını soyun; malum sıcak sıcak daha çabuk ve kolay soyuluyor. Soğuktan sonra zeytinyağı içinde bekleyebilirler.

Ahtapot carpaccio tabağına gelince:

Ahtapot bacaklarını çok ince kesip tabağa dizin,

Taze kişniş, taze maydanoz, nane, frenk soğanı, yenilebilir çiçek, dereotu, amarat bitkisi, kumkuat, frenk maydanozu ve filiz ile süsleyin.

IMG-20150322-WA0010

Ardından zeytinyağı, tane hardal, hardal kapari ve zeytin ezmesiyle bir sos yapın. Sosu servis esnasında dökün.

Hem göze hem mideye göre değil mi? Afiyetle yensin:)

Leave a comment